Daruri de la Pharco
7 septembrie 2015
APEL DE URGENȚĂ: EDUCAȚIE SEXUALĂ ÎN ȘCOLI ACUM!
27 septembrie 2015
Show all

Inside Out – o calatorie faina in lumea emotiilor

In cadrul proiectului Sa Cunoastem Lumea, in aceasta perioada de vacanta am ales cinematograful.
Cred ca v-am mai povestit ca intr-unul dintre proiectele noastre derulate in centrul de plasament Sf. Iosif ne jucam cu emotiile, incercam sa le identificam, sa le recunoastem, sa le exprimam si speram ca la un moment dat sa ajungem sa le si organizam.
Tocmai in aceasta idee am ales filmul Inside Out, ultimul film Pixar.
Cum a fost?
Copiii au fost fascinati si fericiti sa vada cele 5 emotii: bucurie, frica, furie, dezgust si tristete care o insotesc pe Riley. Da, a fost o experienta faina pentru toti copiii, de la 3 la 19 ani, chiar si pentru adultii care i-au insotit.
Recomandam parintilor sa mearga cu copiii la cinema sa vada Inside Out.
De ce?
Pentru ca vedem si intelegem mai bine emotiile de baza, si rolul lor crucial in situatii de viata importante, cum ar fi mutari sau schimbari in dezvoltare.
Filmul ne sugereaza ca emotiile sunt structura, substanta interactiunilor noastre cu ceilalti. Emotiile modeleaza modul in care noi interactionam cu ceilalti.
Intelegem si faptul ca memoria este imperfecta si este normal, emotiile fiind parte a reconstructiei trecutului. Astfel starea emotionala prezenta isi poate pune amprenta asupra amintirilor, accentuand acele aspecte ale amintirilor care se potrivesc cu starea emotionala prezenta.
Inside Out ne arata cum fiecare emotie este importanta, fiecare avand un rol important si neputand fi exclusa. E important sa ne traim toate emotiile, inclusiv tristetea, chiar daca poate fi dureros uneori. Dar tristetea ne permite conectarea, prin intermediul ei putem experimenta empatia si compasiunea.
Amintirile nu dispar complet niciodata, aspect subliniat in film de „forgetters” care videaza amintirile inutile.
Amintirile infricosatoare se ascund cumva impreuna. La un moment dat, Bucuria si Tristetea se plimba printr-o pestera intunecata care gazduieste figurile cele mai infricosatoare pentru Riley. Amigdala este cea care este sediul atributelor emotionale ale amintirilor. „Fara amigdala, ne-am aminti evenimentul, dar nu ne-am aminti ca ne-a fost frica” explica Wixted.
Aceasta pestera apare ca o arie a amintirilor reprimate. „Cand un gand traumatic este coplesitor, reprimam acel gand, si o facem incostient ca o modalitate de a face fata emotiei coplesitoare asociate”, dupa cum spune Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Cornell.
Invatam de asemenea ca bazele personalitatii sunt puse in primii ani de viata, si ca emotiile joaca un rol important in formarea ei. Cele 5 insule ale personalitatii lui Riley sunt reprezentari ale diferitelor trasaturi ale personalitatii lui Riley care o definesc ca persoana. Insulele plutesc deasupra abisului memoriei si sunt conectate printr-un drum lung de sediul central, coordonat de catre cele 5 emotii. Toate insulele sunt clorate si au beculete care stralucesc noaptea. O insula devine animata cand Riley exprima comportamental lucruri legate de insula respectiva.
Dar cel mai bine va invitam sa vedeti acest film care ofera o minunata calatorie in lumea emotiilor.
Va amintim ca filmul a fost realizat cu contributia a 2 mari psihologi specializati in emotii: Dacher Keltner si Paul Ekman.
Multumim Cinema City si unui prieten al Atelierului de Zambete pentru ca au facut posibila aceasta experienta!