Seminar ”Trauma si rezilienta in copilaria timpurie” 20 – 21 martie 2018

Acest seminar de doua zile isi propune:

– sa sustina dezvoltarea unei perspective empatice asupra dinamicii familiilor care se confrunta cu dificultati mari;
– sa faciliteze intelegerea unor concepte cheie in sanatatea mintala;
– sa faciliteze intelegerea impactului traumei asupra copiilor de varste mici si importanta interventiei la nivelul relatiei parinte-copil;
– sa faciliteze intelegerea principiilor Modelului de Psihoterapie Centrat pe Relatia Parinte-Copil.

In prima zi, Dr. Mary Claire Heffron va descrie principiile si procesele cheie folosite atat pentru a sustine strategiile preventive legate de sanatatea mintala in copilaria timpurie, cat si in abordarea impactului traumei timpurii, a pierderii sau anxietatii.

Pentru a ilustra modul in care aceste procese relationale timpurii se desfasoara se vor utiliza demonstratii si filmulete. In cadrul seminarului vor fi explicate diverse moduri in care profesionistii ce intervin folosind o abordare relationala pot spori si sustine sanatatea, dezvoltarea socio-emotionala, dar si trata tulburari timpurii de sanatate mintala ale sugarilor si copiilor de varsta mica folosind abordari diadice si familiale.

Conceptul de “rezilienta” va fi explorat si participantii vor afla mai multe despre modul in care stresul tolerabil poate fi util copiilor mici in construirea rezilientei, a unui set de abilitati si perspective internalizate ce ajuta indivizii sa se refaca dupa evenimente adverse.

Participantii la acest seminar vor avea oportunitati de a practica principiile cheie si interventiile, de a obtine raspunsuri la intrebarile lor si de a discuta despre aceste elemente centrale atat preventiei, cat si tratamentului problemelor de sanatate mintala din copilaria timpurie.

In a doua zi, Deborah Harris, LISW, IMH-E®IV va prezenta Modelul de Psihoterapie centrata pe Relatia Parinte-Copil (Child parent psychotherapy – CPP) si interventia in trauma pentru copii. Prezentarea va include filme, discutii de grup si exemple de caz.

CPP este un model de interventie pentru copii cu varste de la 0 la 5 ani ce au trecut prin evenimente traumatice si/sau au probleme de sanatate mintala, atasament sau probleme comportamentale. Sesiunile terapeutice includ copilul si parintele sau ingrijitorul principal. Un obiectiv central este acela de a sprijini si intari relatia printe-copil, ca vehicul pentru redobandirea si protejarea sanatatii mintale a copilului. De asemenea, tratamentul se centreaza si pe factori contextuali ce ar putea afecta relatia parinte-copil (de ex, norme culturale si socio-economice sau factori de stres legati de imigratie).

Obiectivele interventiei includ modificarea reprezentarilor disfunctionale ale copiilor si parintilor, despre ei si despre celalalt, si a interactiunilor si comportamentelor ce interfereaza cu sanatatea mintala a copilului. In cazul copiilor expusi la trauma, parintele si copilul sunt ghidati, pe parcursul tratamentului, sa creeze o naratiune comuna a evenimentului traumatic si sa identifice si sa intervina asupra triggerilor traumatici ce genereaza comportamente si afecte nereglate. De regula tratamentul implica sesiuni saptamanale de o ora, sustinute de psihoterapeuti sau psihologi clinicieni.

Eficienta CPP este sustinuta de rezultatele a cinci studii clinice randomizate. De asemenea, in literatura de specialitate exista un studiu publicat despre implementarea CPP in cadrul unui program de asistenta maternala specializata.

Despre formatori:

Mary Claire Heffron este psiholog clinician cu un background solid în domeniul sănătății mentale a copilului. A urmat Programul de Sanatate Mentala la Spitalul UCSF din San Francisco, iar apoi, pentru mulți ani, a coordonat Programul de Servicii în Intervenție Timpurie în cadrul Spitalului de Copii UCSF Benioff, din Oakland. A fost directorul Programului de Training în domeniul Sănătății Mentale a Copilului Irving B. Harris, al programului The Fussy Baby, a coordonat programe de internship și training în domeniul clinic din întreaga țară. Din anul 2015, Dr. Heffron este consultant și mentor în aceste programe.
Dr. Heffron este membru al unui grup de lucru care a dezvoltat și a implementat Sistemul de evaluare a competențelor copilului și ale familiei în California.
In prezent, Dr. Heffron este implicată în mai multe proiecte locale și naționale ce vizează formarea profesioniștilor și procesul de supervizare reflectivă în domeniul sănătății mentale a copilului, în domeniul sănătății publice, și în programe de suport al familiei și programe bazate pe vizitarea la domiciliu. Dr. Heffron este Membru al Organizației Zero to Three. Este membru fondator al Asociației de Sănătate Mentală a Copilului din California, organizație afiliată Asociației Mondiale pentru Sănătatea Mentală a Copilului.
Este autor a numeroase articole și capitole de carte în domeniul sănătății mentale a copilului și co-autor al unui cunoscut manual și DVD despre procesul de supervizare reflectivă.
De-a lungul carierei sale, Dr. Heffron a primit numeroase premii pentru activitatea sa în domeniul serviciilor de sănătate mentală.
Dr. Heffron are un interes particular pentru înțelegerea modului în care relațiile timpurii și cultura iși pun amprenta asupra dezvoltării timpurii.

Deborah Harris, MSW, LISW, IMH-E®IV, a absolvit masteratul de Asistență Socială la Universitatea Berkeley, California. Pe toată perioada anilor de studii universitare și post-universitare a parcurs stagiile de internship la Veterans Hospital, San Francisco, lucrând în cadrul Programului pentru Copii și Părinți al Universității California, Departamentul de Psihiatrie și Terapia Familiei.
În ultimii 30 de ani, Deborah a dobândit o experiență considerabilă în munca centrată pe sănătatea mentală a copiilor de vârste mici. În practica sa clinică s-a focalizat pe sprijinirea copiilor în situații de abuz și neglijare, cu vârste cuprinse între 0-5 ani, care sunt în sistemul de protecție a copilului sau în plasament. S-a implicat în dezvoltarea unei comunității de clinicieni și a pus bazele unor reglementări ce țin de politici publice legate de sănătatea mentală a copilului. A fondat Asociația pentru Sănătatea Mentală a Copilului New Mexico, afiliată Organizației Mondiale pentru Sănătatea Mentală a Copilului.
Deborah a dezvoltat servicii de îngrijire a copiilor aflați în situații de neglijare sau abuz, folosind intervenții centrate pe traumă în dezvoltare. Implicarea sa a avut ca rezultat preluarea acestei abordări la nivelul statului New Mexico, influențând dezvoltarea unor programe de training și schimbarea politicilor publice legate de sănătatea mentală a copilului.
Deborah este co-fondator al Organizației Juridice pentru Copii New Mexico, din 2008, și în prezent supervizează activitatea desfășurată de alte nouă organizații de acest tip.
Oferă cursuri de formare și supervizează practica clinică a specialiștilor care lucrează cu părinți și copii de vârste mici, aflați în contexte de traumă, atât în New Mexico cât și la nivel național. S-a implicat în susținerea practicienilor care lucrează în mediul rural sau în comunități aflate în zona de graniță.
Predă „Seminariile Avansate de Sănătate Mentală a Copilului; De la teorie la practica clinică”, la Universitatea New Mexico.
Este trainer certificat și supervizor în Child Parent Psychotherapy (CPP). Este certificată ca specialist în protocolul de intervenție și evaluare bazat de relația de atașament „Circle of Security” și este formator acreditat la nivel național pentru Programul de Parenting „Circle of Security”. De asemenea, este trainer pentru Modelul Terapeutic Neurosecvențial dezvoltat de Dr. Bruce Pery. Face parte din echipa Organizației Zero to Three. Este acreditată de Asociația de Sănătate Mentală a Copilului, New Mexico ca mentor și coordonator de practică clinică.

Cursul va fi susținut în engleză, cu traducere simultană în căști.

Data: 20-21 martie 2018
Locație: Bucuresti (in curand mai multe detalii)

ÎNSCRIERE:
Înscrierile se fac completând formularul de aici:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKc1IKM8hLIcJJCSyX3UAVsdcQ69IlLaWCIE5_IG9HAa2Tzw/viewform

PREȚ
500 RON până pe 15 februarie
600 RON dupa 15 februarie
Plata se face la:
Kara Interia SRL
Banca:ING BANK
IBAN: RO20INGB0000999906365788
CIF 36653035
Pentru informatii suplimentare, ne gasiti la 0726985977 (Alexandra Preda) sau 0740084475 (Bianca Lupu).