Implementare proiect 8 Pasi spre Copilul Tau
6 august 2015
Carti in dar
12 august 2015
Show all

“Atelierul de Zambete” & “La Tara” – o punte in dezvoltarea emotionala a copiilor!

Copilaria este o joaca de copii. Pentru ca cel mai important capitol din viata copiilor este modul in care sunt indrumati sau lasati sa se joace.

Viata copiilor este complexa, unica si in mod inerent spatiala. Tranzitia dintre mediul social, educational si cel inconjurator este una programata, iar capacitatea de intelegere a notiunii de “timp liber” a copiilor este limitata de amintirile si experientele, influenta mass – media si diversi factori influenti ai adultilor. In general, acest fapt prezinta o imagine in care mediul inconjurator, cel in care copiii traiesc in prezent, arata diferit de la o generatie la alta, iesirea in natura fiind transformata intr-o adevarata aventura care prezinta riscuri si pericole din perspectiva multor adulti.

Orice amintire a adultilor despre copilarie este insotita de un set de valori culturale care de fapt se distanteaza de experientele prezente ale copiilor. Aceasta distantare fiind cauzata de discrepanta dintre asteptarile proprii, ca adulti, despre felul in care ne imaginam joaca unui copil si ceea ce copilul isi imagineaza ca face in mod real atunci cand se joaca!

~Copiii se vor juca oriunde si cu orice~ Ward

Jocul in mediul natural sau rural reprezinta un pivot in dezvoltarea personalitatii copiilor romani. Prin facilitarea iesirilor in natura se dezvolta creativitatea, imaginatia, comunicarea, si se contureaza comportamentul.

Jocul in aer liber genereaza stimularea simturilor si diversificarea activitatilor fizice dar mai ales activeaza comunicarea emotionala.

Experientele din natura sunt mai importante, aproape esentiale, pentru copiii cu varste intre trei si doisprezece ani, avand un impact pozitiv asupra dezvoltarii ulterioare a moralului, valorilor si actiunilor copiilor. Marea diferenta dintre orase si mediul rural este faptul ca orasele sunt concepute pentru o singura specie, omul. Indepartarea copilului de mediul natural are efecte negative asupra dezvoltarii simturilor: vedere, auz, miros, tactil, de orientare, etc., pretul platit fiind numit de catre cercetatorul Richard Louv „Nature-Deeficit-Disorder”, se pare una prin principalele cauze care contribuie la anxietate, depresie si tulburari cu deficit de atentie ADD (Attention Deficit Disorder).

O zi LA TARA. O experienta de neuitat!

Proiect initiat de Atelierul de Zambete pentru dezvoltarea emotionala a copiilor de la Centrul Sf. Iosif din Bucuresti, cu sprijinul si implicarea „La Tara”

In data de 30 iulie 2015 am descoperit alaturi de copiii si micii nostri prieteni de la Centru Sf, Iosif o oaza feerica de libertate si bucurie mult dorite. Nu prea departe de Bucuresti s-a deschis ferma “La Tara”.
Programul incepea dimineata, deci am sosit la timp pentru a afla cum putem hrani animalele si cum sa punem in practica aceasta noutate pentru majoritatea celor prezenti.
Chiar de la sosire facem cunostinta cu caii, magarii..dar si cu poneii care se plimbau liberi prin vastul domeniu amenajat ca o ferma la tara, simplu si ordonat. Am invatat impreuna care sunt diferentele si care sunt trasaturile de baza ale fiecarui animal dar si cum sa interactionam intr-un mod pozitiv cu acestea. Am parcurs ferma dupa mai bine de jumatate de ora de la sosire, copiii fiind fascinati de noua lume si noua zi care avea sa ne umple sufleul de emotii si bucurie, adica de multa joaca in aer liber!

1. Hranitul si mangaierea animalelor – zooterapia in general, ajuta la dezvoltarea stimei de sine si la responsabilizare, dezvoltarea empatiei, a abilitatilor de comunicare. Desi una dintre activitati putea fi calaritul poneilor, copiii au ales sa se multumeasca cu hranirea si mangaierea lor, alegand ceva mai tarziu sa faca o intrecere cu magarusii gonflabili pusi la dispozitie de binevoitoarele si primitoarele noastre gazde.

2. Un loc de joaca variat, generator de energie si zambete

Prin intermediul acestui loc de joaca “profesionist”, copiii au avut ocazia sa experimenteze adrenalina in cea mai pura forma. Acolo s-au format singure “echipele” de joaca, in functie de preferintele sau curiozitatile fiecaruia, au fost lasati sa se joace, cu pauze pentru masa si pentru atelierele si suprizele pregatite din program.

Chiar daca pentru unii copii au existat inca de la bun inceput niste temeri in a experimenta “noutatile”, dupa perioada normala si necesara de acomodare, la incurajarile si cu sustinerea celorlalti copii, au reusit sa-si depseasca limitele proprii. Iar acest fapt a devenit molipsitor astfel incat toti au reusit sa se bucure de trambulina gigantica, tiroliana, tobogan, leagane, loc de catarat, groapa cu nisip si bineinteles de noi adultii care ne-am angajat sa-i supraveghem si sa-i indrumam voluntar in aceasta zi speciala pentru noi.
Pauza de pranz a fost insa tare binevenita, la umbra foisorului ne-am adapostit pentru a gusta din delicioasa masa de pranz pregatita la ceaunul din vatra fermei. Bineinteles, toata mancarea servita in acest loc a fost gustoasa si sanatoasa, neramanand nicio portie neconsumata.

Dupa o scurta pauza la umbra foisorului am inceput o noua activitate creativa mult asteptata – atelierul de pictura!

3. Atelier de pictura. Art-terapia
Art-terapia este una dintre cele mai eficiente metode folosite in cadrul psihoterapiei, dar si pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor.

Oricine poate folosi desenul, pictura, modelajul pentru optimizarea dezvoltarii copilului. De data aceasta am ales insa sa facem pictura pe.. fluturi! O adevarata provocare pentru cei mari, dar mai ales pentru cei cu varste mai mici dornici sa ne arate cat de frumos pot picta ei in timp ce le zambesc culorilor.. Acest gen de activitati creative sunt dedicate in mod expres dezvoltarii creativitatii si inteligentei emotionale si sunt foarte apreciate de copiii aflati in dificultate sau care prezinta tulburari de comportament.

4. La plimbare, cu barcutele pe iaz. Hidroterapie si relaxare.
Conform cercetarilor in neurostiinte, timpul petrecut langa apa are efecte cu adevarat benefice si reduce simptomele stresului psihologic.

“Minte Albastra” este un termen care descrie starea de pace asociata cu apa, in antiteza cu “Mintea Rosie”descrisa de prof. dr. in neurostiinte Catherine Franssen ca fiind o stare “exacerbata, caracterizata de stres, anxietate, teama si chiar manie si disperare.” Beneficiile hidroterapiei sunt fizice, cognitive, spirituale si creative.

Pentru aceasta activitate am apelat la ajutorul tinerilor din grupul nostru si aproape instantaneu am gasit doi voluntari “cu experienta” care au devenit pentru cateva ore capitani de barci, sub supravegherea noastra. Entuziasmul lor molipsitor i-a convins chiar si pe cei mai mici si tematori de apa sa faca primul lor pas de pe mal intr-o barca. Au invatat sa vasleasca, sa-si mentina echilibrul si sa se incurajeze reciproc disparand astfel toate temerile lor nejustificate fata de apa. A fost cea mai relaxanta si racoroasa activitate din aceasta zi petrecuta La Tara, in natura, si a fost foarte apreciat mai ales de cei mai mici

5. Micii bucatari. Atelierul de gatit
Si aceasta activitate a fost pe gustul copiilor, mai ales ca fiecare a avut ocazia sa-si pregateasca propria pizza, in premiera, cu ingredientele preferate. Dupa intinderea aluatului si ornarea cu ingredientele puse la dispozitie de gazde, pizza a fost coaptă in cuptorul cu lemne si bineinteles..au urmat emotiile asteptarii. La final, cand pizza a fost gata, nu s-a mai tinut cont de “personalizarea” placintei facuta initial de fiecare, si a fost mancata rapid, in mod aleatoriu, chiar nu a mai ramas nimic! Din aceasta fascinanta incursiune in bucatarie copiii au invatat care sunt etapele prepararii unei pizza si au devenit foarte atenti si creativi cu “decorarea”, aspectul fiind un criteriu important pentru ei dar fiind asociat si cu gustul, preferintele si pesonalitatea in curs de formare a fiecarui copil.

Concluzie.

Experientele in natura sau „la tara” ajuta la formarea conceptiilor care deriva din calitatea activitatilor alese pentru copii. In viitor acestia pot dezvolta sentimente de dragoste, respect si admiratie fata de natura, de pamant si vietuitoarele lui, si o deosebita si corecta apreciere a beneficiilor pe care acesta le ofera tuturor.
Copiii ar trebui sa beneficieze de educatie suplimentara pentru formarea lor, de educatie ecologica dar numai dupa ce acestia au experimentat o legatura de lunga durata cu mediul natural. Aceasta necesita intelegerea nevoilor emotionale pentru dezvoltarea experientelor in natura sau in mediul rural.

Lasati-ne sa le permitem sa iubeasca pamantul inainte sa le cerem sa-l salveze” Sobel

Simona – Jurnal de Voluntar

Atelierul de Zambete